דלג לתוכן המרכזי
אמירים
יער ברעם - ובית הכנסת העתיק

יער ברעם - ובית הכנסת העתיק

אחד מבתי הכנסת המרשימים ביותר בגליל נמצא בברעם, במזרח הגליל העליון. הפאר וההדר של בית הכנסת השתמרו בצורה יוצאת מן הכלל במשך 2000 שנה. מבית הכנסת הזה ובית כנסת נוסף שנמצא באתר ניתן ללמוד רבות על חיי היהודים בתקופת המשנה והתלמוד. המסלול המשלב טיול בגן הלאומי וכן ביער ברעם בו חורש גלילי טיפוסי, מתאים בכל עונות השנה פרטי לימים גשומים וקרים בחורף. המסלול בדרגת קושי קלה ומתאים לכל המשפחה.

איך מגיעים 

נוסעים מסאסא על כביש 89 עד צומת חירם ומשם ממשיכים צפונה על כביש 8967 עד צומת ברעם . לפי שלט גדול המכוון אתכם, יש להמשיך עוד כ300- מ' עד לכניסה לגן הלאומי בית הכנסת העתיק ברעם.

בית הכנסת העתיק בברעם

הכניסה לגן הלאמי בתשלום. ברעם העתיקה נמצאת על גבעה עטורת חורש שבראשה הכנסייה הנוצרית המרונית של הכפר. בימי מלחמת השחרור ניצל הכפר מהרס מוחלט שכן תושביו לא נלחמו ביהודים. הם פונו זמנית לכפר השכן ג'יש (גוש חלב) ובו הם יושבים על כורחם עד היום, בכפר הנטוש נמצאת הכנסיה אשר עדיין פעילה. המרונים עורכים בכנסיה זאת טקסים דתיים בחגים הגדולים.

בתחומי הכפר נחשף בשנת 1905 בית כנסת מהתקופה הביזנטית שפעל בעיירה היהודית ברעם אשר קדמה לכפר. כיום כבר מוכרים עשרות בתי-כנסת מתקופה זו, בגליל ובגולן, והם עדות מרשימה לעובדה שבגליל היה ישוב יהודי צפוף מאות שנים אחרי חורבן הבית. הישוב בגליל החזיק מעמד למרות לחץ בלתי פוסק של מלחמות ואינוסי דת שהופעלו עליו. רק בסוף ימי הביניים הצטמצם הישוב היהודי בגליל לאזור צפת וטבריה בלבד. יהודי הגליל עקרו בחלקם ללבנון ובחלקם לסוריה, וחלק אחר אף המיר את דתו והתאסלם. בית הכנסת של ברעם בולט ויוצא דופן בשורת עמודיו שלפני קיר הכניסה, היוצרת אכסדרה מיוחדת במינה. על-פי שרידי עמודיו ואבניו יש סבורים שהיתה לו קומה שניה. לבית כנסת זה לא היו עיטורים פנימיים כפסיפסים המוכרים בבתי כנסת אחרים בגליל, אולי משום שהוא מן הקדומים שבהם. נשים לב כי הכניסה לבית הכנסת היא זו שפונה לכיוון ירושלים (דרומה), כמו רבים מבתי הכנסת הגליליים האחרים. לארון הקודש לא נמצאו שרידים, ונראה כי הוא היה קבוע במקומו בקיר הדרומי, בסמוך לפתח הכניסה.

בהתבוננות בחזית בית הכנסת הרשימה נבחין בשלושה פתחים. מעל הפתח הימני , מתחת לחלון, נוכל לראות כתובת בארמית "בני דלעזר בן יודן" - ככל הנראה הקדשה למשפחה שתרמה כסף לבניית בית הכנסת. את הפתח הימני מעטר זר ניצחון אשר לצידו היו בעבר 2 אלות - ניקות (שעל שמן נקראת גם חברת נייק לנעלים), אלו הן אלות הניצחון המכונפות. כבר לפני שנים רבות הושחתו הדמויות. סממנים רומאים אלו שנמצאו בבתי כנסת נוספים בגליל מעידים ככל הנראה על הסובלנות הדתית, על השפעה תרבותית של דתות אחרות ועד היכולת של יהודי התקופה לראות את ההבדל בין תמונה אומנותית לבין סמל דתי.

באתר נמצא בית כנסת נוסף שלא השתמר בצורה יפה כל כך. בית הכנסת השני זהה בגודלו לזה בו אנו מבקרים- דבר המעיד על קהילה יהודית גדולה ששכנה בברעם. במבנה השני נתגלתה כתובת הנמצאת כיום במוזיאון הלובר בפריס " (יהי) שלום במקום הזה ובכל מקומות ישראל, יוסה הלוי בן לוי עושה המשקוף הזה תבוא ברכה במעשיו שלום".
יער ברעם
אחרי הביקור בבית הכנסת נלך לטייל ביער ברעם. נחזור לצומת ברעם וממנה מפנה מזרחה לכביש 8967 בו נסע כק"מ וחצי עד לפניה ימינה ליער ברעם . לאחר הפניה ימינה נעלה על דרך עפר המסומנת בסימון שבילים כחול. דרך עפר המובילה לערוץ הנחל ובו מסלול הטיול שאורכו כ 4 ק"מ.

יער ברעם הוא מקום ריכוז יחודי בארץ של האלון המצויי, שבו, בשטח כ1,000- דונם, כמעט לא צומחים עצים אחרים. עצי היער גדולים ומרשימים וחיסולם נמנע הודות לעושי הפחמים בכפרים הסמוכים שביקשו להתפרנס מן ה'ריבית' העצית ועל כן הקפידו לא לפגוע בגרעין היער. לאחר נסיעה של כ- 600 מטרים בשביל העפר המסומן בסימון שבילים כחול, נגיע לפיצול בו ישר הדרך הופכת מסומנת בסימון שבילים שחור וימינה ממשיך סימון השבילים הכחול [5]. בנקודה זו נשאיר את הרכב ונתחיל בהליכה רגלית במורד השביל הכחול.

ההליכה בשביל נעימה ועוברת בחורש הקריר. לאחר כ 800 מטרים של הליכה השביל מסתיים בגבול היער בנחל דישון. בנקודה זו, נפנה בערוץ ימינה בשביל המסומן באדום . (ולא בשביל השחור הפונה שמאלה במורד הנחל). כאן המקום חשוף מצמחייה. לאחר כ200- מטרים השביל שב ונכנס ללב היער ומטפס בערוץ הרדוד של נחל צבעון. לאחר הליכה של כק"מ, בלב היער נסטה ימינה מהשביל המסומן אדום, למפגש עם שביל המסומן בשחור[7], בו נלך עד שנגיע בחזרה לאחר כק"מ ומחצה בחזרה לרכב .

חלמוניות קרוב כל כך

בחודשים אוקטובר - נובמבר, אפשר להנות מפריחת החלמוניות בהר אדמון. מבית הכנסת העתיק של ברעם נמשיך צפון מזרחה על כביש 8967 ולאחר כ6- ק"מ נפנה ימינה עם הכביש לכיוון ריחניה. לאחר המעבר ליד ריחניה נפנה ימינה לכביש 988. לאחר 2 ק"מ נראה פניה שמאלה (דרומה) לדרך עפר המתחילה בפרצה בגדר הבקר החסומה (ליציאת הבקר) בשבכת ברזל. יורדים עם הדרך כמה מאות מטרים, עוברים שלד חלוד ומנוקב ירי של מכונית ועל המדרון משמאל ניתן לראות חלמוניות פורחות. כדאי להמשיך בדרך העפר ולא לטפס בשבילי העזים, ולאחר עיקול הדרך שמאלה, בתו הוואדי ישנו ריכוז גדול של חלמוניות אשר נמצא קרוב מאוד לדרך ונחוץ רק טיפוס קל במדרון כדי לראותן מקרוב. ללמוד עוד החלמוניות ליחצו פה. את החלמוניות תוכלו למצוא גם במסלול בירוחם.

אמירים והסביבה

צימרים באמירים

אמירים ממוקמת באחת הפינות היפות שבגליל עם נוף פנורמי לכנרת ולהרי הגליל, בתוך שמורת טבע ובנקודה המאפשרת הגעה נוחה לאטרקציות רבות, ועל כן הפכה למקום משיכה לנופשים ותיירים. היום באמירים מגוון גדול מאוד של צימרים-מצימר לזוג ועד צימר למשפחה.

לכל הרשימה

אמירים בתיאבון

באמירים, ימצאו אורחי הצימרים, מגוון מסעדות ובתי קפה, ארוחות בוקר וארוחות שף והמציעות ממיטב התפריט הצמחוני והטבעוני, מנות המתאימות לצמחונים ולטבעונים, אך גם לקהל הרחב, אשר יכול להנות במהלך החופשה באמירים, ממטעמי המטבח הצמחוני או הטבעוני.

לכל הרשימה

אמירים לגוף ולנפש

באמירים תוכלו להנות ממרכזי ספא המציעים מגוון טיפולי גוף ונפש בכל סגנונות העיסוי הקיימים. באמירים גם, מגוון של מטפלים המתמחים בטיפולים ספציפיים. לאורך השנה מתקיימות באמירים הרצאות וסדנאות בנושאי בריאות, צמחונות וטבעונות.

לכל הרשימה
Loading חיפוש